Girls Only!
Home » Robin Benway » Bonustrack
Rating: 2.8717948717949 sterren
78 stemmen

Bonustrack

Samenvatting
Audrey is een normaal meisje van 16 dat verkering heeft met Evan een zanger van een nog onbekend bandje. Alleen Audrey ziet het niet meer zo zitten met Evan. Hij praat alleen maar over zijn band. En heeft nooit even tijd om naar Audrey te luisteren. Daarom besluit Audrey om het met Evan uit te maken. Ze zitten op zijn kamer en dan maakt Audrey het uit. Ze gaat weg, Evan zegt nog ‘Audrey, Wait’. Maar Audrey reageert niet. Evan had Audrey belooft dat hij een liedje over haar zou schrijven. En als hij zijn gitaar pakt ontstaat het liedje ‘Audrey, Wait’.

Als Audrey samen met Victoria en Jonah twee dagen later naar een concert van de Do-Gooders gaat. Geniet ze volop. Het concert is veel te snel afgelopen. Gelukkig spelen de Do-Gooders nog een toegift, meestal is dat ‘Don’t go away’ van Oasis. Maar dit keer spelen ze een nieuw nummer ‘Audrey, Wait!’. Audrey wordt helemaal rood, vooral als Evan vertelt dat het uit is tussen hun. Want iedereen kijkt haar aan.

Als Audrey de volgende dag op school komt lijkt het als of er niets is gebeurt. Er wordt wel Audrey, Wait’ geroepen, maar gewoon omdat ze moet wachten. Audrey heeft intussen een bijbaantje in het IJsparadijs, alleen dat vind ze helemaal niet leuk. Vooral om dat ze een roze pet en een roze T-shirt aan moet. Daar werkt ook James, een jongen die best wel verlegen is. Volgens Victoria is hij een leuke jongen, alleen dat wil Audrey eerst niet geloven.

Dan belt op een dag een journaliste van L.A. Weekly, een krant. Zij wil graag een interview met Audrey. Er komt namelijk een artikel over onbekende bands in de krant er daar horen de Do-Gooders ook bij, en omdat ‘Audrey, Wait’ hun nieuwe nummer is, willen ze ook graag een interview met Audrey. Audrey vertelt dit niet aan haar ouders. Dit had ze beter wel kunnen doen. Want als Audrey’s ouders het artikel in L.A. Weekly lezen zijn ze niet zo blij. Er staan namelijk vreselijke dingen in die Audrey helemaal niet heeft gezegd. Audrey’s ouders verbieden haar dan ook om interviews te geven en geven haar flink op haar kop.

Ook op school veranderen er dingen voor Audrey. Audrey wordt namelijk ook gestoord op school en daar, hebben volgens de directeur, andere studenten last van. Dus moet Audrey in het kantoortje van de secretaresse zitten te werken. Dit vind ze totaal niet leuk behalve dan dat ze niet meer bij wat vervelende meisjes in de klas hoeft te zitten.

Audrey is nu ook verliefd geworden op James de verlegen jongen waarmee ze werkt in het ijspaleis. Audrey en hij willen graag op een date, maar dat hebben Audrey’s ouders hun verboden. Er is namelijk veel aandacht voor Audrey in de media. Maar als Audrey James voorstelt aan haar ouders vinden ze het tocht goed. En die zelfde middag gaan ze nog op een date maar dat was niet zo’n goed idee. Ze worden achterna gezeten door fotografen en de date eindigt, voor Audrey en James, in een ramp. Ook worden Audrey’s MSN en mobiel nummer gehackt. Dit is heel vervelend voor haar maar gelukkig steunen Victoria en James haar.

‘Audrey, Wait’ staat inmiddels op nummer 1 en Evan vraagt Audrey of ze ook naar New York wil komen voor een interview met MTV. Hierover krijgt ze knallende ruzie met James en Victoria. Het interview gaat helemaal fout. Audrey krijgt bij MTV kaartjes waar op staat wat ze ongeveer moet zeggen. Alleen dit zijn dingen die ze helemaal niet meent en dus gooit ze de boel overhoop. Het interview mislukt helemaal voor MTV en de Do-Gooders, maar niet voor Audrey. Want als ze een dag later op het Vliegveld in Los Angels aankomt ziet ze daar James staan. Hij is gelukkig niet meer boos en geeft haar een dikke zoen. Ook maakt Audrey het weer goed met Victoria. En langzamerhand verdwijnt alle publiciteit rond haar. En kan ze weer haar eigen normale leven leiden.


Personen
Audrey – is de hoofdpersoon van het boek. Ze is 16 en een enorme muziekfan. Ze bezoekt vaak concerten en zet haar muziek altijd veel te luid. Ook heeft ze een bijbaantje in een ijssalon. Audrey’s leven veranderd helemaal in het boek. Eerst is ze een normaal tienermeisje, maar als Evan’s liedje in de hitlijsten komt. Veranderd ze een populair meisje, maar niet alleen op school. Ze word ook achterna gezeten door journalisten en fotograven van roddelbladen. Haar ouders vinden dit niet erg leuk maar steunen haar wel door dik en dun. In het verhaal zijn veel bijpersonen maar de belangrijkste zijn:

Victoria – zij is de beste vriendin van Audrey. Zij is in het boek een rots in de branding.

James – Hij werkt samen met Audrey in een ijssalon. Hij is erg verlegen en zegt in het begin niets tegen Audrey. Maar uiteindelijk wordt Audrey verliefd op hem en dat is hij nu nog.

Evan – is de ex van Audrey. Hij is de zanger van de Do-Gooders. Op de dag dat Audrey het uitmaakt schrijft hij het liedje ‘Audrey, Wait!’ dat een grote hit wordt. En Audrey’s leven op zijn kop zet.


Thema
Het verhaal draait eigenlijk om de verandering die Audrey ondergaat. Eerst is ze namelijk een heel normaal tienermeisje, maar door de breuk met Evan en het liedje ‘Audrey, Wait!’ staat haar hele leven op z’n kop. Ze gaat dingen anders doen en staat soms voor moeilijke keuzes. Ook wil ze helemaal niet populair zijn en moet ze hier in het boek mee leren omgaan en accepteren dat ze nu eenmaal populair is. Hierbij helpen vooral Victoria en James haar.


Spanning
In het boek wordt soms een beetje spanning opgebouwd, alleen dat zijn hele kleine stukje. Met name het laatste gedeelte waarin Audrey een knallende ruzie heeft met James en Victoria. En deze stukjes spanning maken het verhaal leuk. Het boek is totaal geen spannend boek vind ik. Maar ik heb me moeten in houden om het niet in een keer uit te lezen. Het boek is meer een roman over liefde, keuzes en populariteit.


Decor
Het verhaal speelt zich vooral in Audrey’s woonplaats Los Angeles in Californiё, Amerika. Audrey gaat vaak naar Jukebox. Dat is een discotheek in Los Angeles waar vaak optredens zijn van bekende artiesten, maar ook van minder bekende artiesten zoals de Do-Gooders treden er op. Hier wordt ook voor het eerst ‘Audrey, Wait!’ gespeeld. Verder blijft Audrey veel in haar woonplaats Los Angeles, ze komt vaak in de muziekwinkel RVM en gaat gewoon naar school ook in L.A.


Titelverklaring
Ik vind de titel wel goed gekozen alleen vind ik de titel ‘Audrey, Wait!’ van de Engelse versie mooier. Omdat ik denk dat deze titel beter bij het verhaal past, omdat ‘Audrey, Wait!’ de titel is van het liedje wat Audrey’s leven helemaal op zijn op zet. De titel ‘Bonustrack’ verwijst naar het begin van het boek. Waarin Audrey naar een concert gaat van de Do-Gooders. Het nummer ‘Audrey, Wait!’ werd toen als toegift gespeeld, een bonustrack dus.


Andere opvallende zaken
Het origineel van ‘Bonustrack’ is geschreven door Robin Benway in 2008. En in datzelfde jaar heeft Karin Beuker het boek vertaald naar het Nederlands. Het boek is ook vertaald in het Noors, Koreaans en in het Spaans. ‘Bonustrack’ is een ik-verhaal. Het is eigenlijk een verhaal wat de hoofdpersoon verteld. Eerst heb je dat niet in de gaten maar pas op de laatste pagina wordt dat duidelijk. Omdat ‘Bonustrack’ heel erg veel temaken heeft met muziek heeft het boek een eigen soundtrack. En elk hoofdstuk begint met een kernzin uit een liedje.


Informatie over de schrijfster
Robin Benway is geboren in 1978 in Californiё, de Verenigde Staten. Ze studeerde aan de universiteit van New York en aan de University of California in Los Angles. Ook volgde ze een cursus ‘Young Adult novel writing’. Ze werkte tot voor kort op de publiciteitsafdelingen van de uitgeverijen Knopf en Ballantine in Amerika. Deze baan heeft ze opgezegd om te gaan schrijven. Ze werd vooral geïnspireerd door haar liefde voor muziek. ‘Bonustrack’ is haar eerste boek. Ze heeft naast ‘Bonustrack’ ook nog ‘the extraordinary secrets of April, May & June’( de buitengewone geheimen van April, Mei & Juni) geschreven.


Mening over het boek
‘Bonustrack’ is een boeiend, origineel en geloofwaardig boek. Je kruipt echt helemaal in de huid van Audrey. Ik praatte er zelfs over onder het eten. Omdat het boek ook vragen richt naar de lezer. Ook vind ik het boek erg origineel omdat er weinig, maar misschien ook wel geen één boek, is dat ook maar iets verband heeft met dit boek. Daarom vind ik het een mooi en goed boek. Ik zou het ook echt willen aanraden voor andere jongeren. En dan met name meisjes, omdat het veel meisje leuk lijkt om beroemd te worden, maar dit boek geeft vooral de negatieve kant van het beroemd zijn aan.