Girls Only!
Home » Marion van de Coolwijk » Mzzl-meiden
Rating: 2.8372093023256 sterren
129 stemmen

Mzzl-meiden

 

Leesverslag

 

1.      Titel van het boek

Mzzl meiden

2.      Schrijver van het boek

Marion van de Coolwijk

3.      Waarom heet het boek zo?

Er zijn 3 meisjes en die hebben allemaal geluk (mazzel), op hun 16e vinden ze hun vader, die ook nog eens een popidool is.

4.      Wie zijn de hoofdpersonen.

Joan van de Meulendijck is een meisje van 16 jaar haar hobby’s zijn uitgaan, shoppen en muziek luisteren (the jeans), ze heeft altijd hippe kleding aan, ook dure kleding, ze kan soms wel heel eigenwijs zijn.

 

Hanna Verduin is een meisje van 16 jaar haar hobby’s zijn lezen en leren, ze is een spontaan meisje maar kan niet goed geheimen bewaren.

 

Tanja Couperus is een meisje van 16 jaar haar hobby’s zijn muziek luisteren ze draagt zwarte kleren en is snel geïrriteerd aan iedereen. Wel is ze eerlijk tegen iedereen.

 

John Tana (Parrot) is de vader van Joan, Hanna en Tanja, hij is een Engelse muzikant en speelt in de band the jeans in Engeland, John heeft ook een tatoeage op zijn schouderblad van een papegaai.

5.      Speelt het verhaal zich vroeger, nu of in de toekomst af? Hoe weet je dat?

Het verhaal speelt zich nu af, de meisjes gebruiken hele luxe spullen zoals computers, televisies en ze zijn aan het sms’en en msn’en dat kon je vroeger nog niet.

6.     Waar speelt het verhaal zich af

Het verhaal speelt zich in Nederland en in Engeland af, de meisjes wonen in Amsterdam en gaan op zoek naar hun vader in Londen.

7.      Hoelang duurt het verhaal?

Het verhaal duurt ongeveer 3 weken nadat de meisjes 16 zijn geworden. Hun vader is op tournee voor een paar weken en ze gaan naar een optreden van hem in Amsterdam.

8.      Door wiens ogen zie je de gebeurtenissen.

Door de ogen van Joan, Hanna en Tanja, omdat je elke keer de gedachten van die personen leest, en kunt meemaken wat erbij hun gebeurd, op dat moment gebeurd.

9.      Vertel in een woord waar dit verhaal over gaat

familieverhalen

10.    Geef kort de inhoud van het boek weer.

Tanja, Hanna en Joan wonen allemaal ergens anders, ze weten nog niet van elkaars bestaan af, tot er een brief van, van Berckenhorst en Zeldenrijck Notarissen bv komt, ze worden allemaal uitgenodigd om op donderdag 7 mei bij de notaris te komen, daar word duidelijk dat ze zusjes zijn; een drieling dus, allemaal geboren op 7 mei 1988. Als de meisjes 1,5 zijn overlijd de moeder; Christa Couperus na een verkeers-ongeluk, de meisjes komen terecht in een kindertehuis. Hanna en Joan zijn geadopteerd, Tanja niet. Bij de notaris krijgen ze de naam van hun vader te horen John T, hij is een Engelse zanger en muzikant, (hij hield van papegaaien).De meiden gaan op onderzoek uit naar hun vader. Het begint er steeds meer op te lijken dat hun vader (John Tana) een nieuwe naam heeft; Parrot. Hij is de zanger van The Jeans, als de meiden naar een concert van the jeans gaan weten ze het zeker, dit is onze vader.

 

B

1. Welke persoon speelt niet zo’n leuke rol in het boek?

Tanja Couperus speelt niet zo’n leuke rol, ze is steeds heel bot en chagrijnig tegen haar zussen en haar vader

2. Welke rol zou je zelf graag spelen in het boek?

Ik zou graag de rol van Hanna Verduin willen spelen, ze krijgt veel aandacht van haar ouders en krijgt veel voldoendes op school, ook denkt ze veel na voordat ze iets doet.

3. Noteer twee opvallende uitspraken van de hoofdpersoon

‘Dat egoïstische mens dat zich mijn moeder noemt, heeft uit liefde voor een vent keuzes gemaakt, waar ik de dupe van ben geworden’  met deze uitspraak ben ik het niet mee eens, Tanja is niet de dupe van haar moeder geworden, maar van haar zelf. Zij wou niet geadopteerd worden, daarom woont ze nog in het weeshuis.

‘Amsterdam is a wonderful town’ ik ben het wel eens met deze uitspraak, Amsterdam is erg mooi.

4. Wat zou de schrijver met dit boek duidelijk willen maken?

Dat een drieling heel erg verschillend kan zijn, Hanna houdt van lekker zittende kleding, Tanja van zwarte kleding en Joan van dure, modieuze kleding

5. Wat vind je een bijzonder (spannend, mooi, vrolijk, grappig, romantisch, zielig) moment in dit verhaal? Beschrijf dat moment en vertel waarom je dat moment zo bijzonder vind.

Ik vind het een verrassend moment toen de meiden te horen kregen dat ze zusjes waren, eerst geloofden ze het niet omdat ze alle drie zo verschillend waren, ze wouden niets van elkaar weten, maar later kwamen ze toch met elkaar in contact.

6. Staat er iets in het verhaal dat je zelf wel eens meegemaakt hebt? Wat ging er anders of hetzelfde?

De vele meidenruzies in dit boek, ze werden snel boos en gaan snel slaan en trappen, bij ons thuis gaat dat hetzelfde

7. Kan dit verhaal echt gebeurd zijn? Waarom (niet)?

Ja dit verhaal kan echt gebeurd zijn omdat de dingen die ze gebruiken allemaal echt bestaan zoals TMF, sms of MSN.

 

C

1.Welk cijfer geef je dit boek?

Ik geef dit boek een 7,5 omdat het een erg leuk boek is met dingen die ons allemaal kan overkomen, meidenruzies bijvoorbeeld.

2a. Geef je mening over dit boek en kies daarbij in ieder geval drie woorden uit de onderstaande rij.

Ik vind het een heel leuk meidenboek omdat er veel verrassingen in zitten en ik het ook wel een herkenbaar boek vind, maar het boek is in moeilijke taal geschreven.

De woorden die ik heb gekozen zijn: verrassend, herkenbaar en moeilijke taal

 

2b. Leg bij elk woord uit waarom je het gekozen hebt.

Verrassend: Ik vind het erg verrassend als de drieling te horen krijgt, dat ze zusjes zijn, en ze hebben hun vader gevonden, die nog steeds beroemd is.

Herkenbaar: alle gedachten die de meisjes hebben vind ik wel herkenbaar, de meidenruzies en het uitgaan.

Moeilijke taal: het is best moeilijk geschreven, dat komt door de engelse stukjes.

3. Wat vind je van het eind: verrassend, voorspelbaar, slecht gekozen enz.? Geef een toelichting.

Ik vind het eind heel verrassend omdat Joan, Hanna en Tanja er dan achter komen dat hun vader Parrot van The Jeans is, en dat hun vader wel contact met hun wil houden, dat had ik echt niet verwacht.